RSS Новости:

Изашла из штампе седма свеска часописа „Браничевски весник“ (2016)
Светосавска академија „Куцајте и биће Вам отворено“, Пожаревац, 2017.
Изашао из штампе други том биографског лексикона „Свештено­служитељи Браничевске епархије“
Најновији број часописа „Саборност“ X (2016)
Промоција књига о епископу браничевском Венијамину (Таушановић), Пожаревац, 2016.
Осмо епархијско такмичење у познавању Православног катихизиса, 2016.
Изашла из штампе књига „Хришћанство у вртлозима савремености“ аутора др Зорана Крстића
Изашла је из штампе дванаеста књига библиотеке „Приручници“
Изашао из штампе зборник еклисиолошких студија
Промоција књиге „Кнез Милош и Пожаревац“, Пожаревац, 2015.

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

КУПИТЕ ONLINE
Искористите попуст!

27.12.2014. | Издаваштво » Вечност у времену

Дарко Ивановић

Свештенослужитељи Браничевске епархије: А-Љ

Реч уредника

Истинито и живо историјско наслеђе нашег народа чува се у Цркви. У тој ризници живота историја престаје да буде опис прошлости ради самог описа, у том организму љубави повест није приповедање ради поуке, нити је „учитељица живота“. У сабрању васкрслих, са Првенцем усталих из мртвих, историја, овај пут, препорођена, опрана, преображена и сабрана, долази из будућности и показује се као историја спасења, истинита или црквена историја. Брига за улазак у ту историју, старање за тумачење знамења прошлих времена ради будућег догађаја, задатак је нас хришћана, причасника Тела онога који је Алфа и Омега историје, простора и времена.

Ово свето сједињење времена, процес претварања профане историје у вечност, без губитка ње саме, свети преображај наших немуштих покушаја да се изборимо са распарчаним, смртоносним временом и преградама простора, остварује се једино у Цркви, на литургијском сабрању свих времена и свих простора, дешава се у анафори, у уздизању свих и свега и предавању васељене из руку епископа у вечни загрљај Бога Оца. Зато је Литургија све што имамо док нам Господ не дође, зато су свештенослужитељи са којима служимо Литургију или којима саслужујемо, они који чувају есхатолошко сећање на оно што нас чека, док не уђемо у вечност.

Узимајући наведене претпоставке у обзир, закључујемо да и црквено издаваштво не може имати важнији циљ од овог – да позове на литургијско сабрање и сусрет са свим временима, просторима и личностима, које ћемо препознати у Телу Христовом. Зато, у поменути богословски контекст сврставамо и ово наше издање, овај истраживачко-издавачки подухват, као и само прегнуће и жртву аутора да проучи и педантно попише имена и биографије највећег могућег броја свештеника и ђакона, који су служили и који служе на простору данашње Браничевске епархије. У години у којој наша помесна Црква прославља свој мали јубилеј, двадесетогодишњицу епископске службе свога владике, желели смо да укажемо на истину о континуитету црквеног живота на овим просторима, као и на то колику су жртву поднели досадашњи јерарси ове црквене дијецезе. На тај начин дубље урањамо у свест о сопственој одговорности према будућности Цркве, знајући чији смо духовни потомци и које благо су нам они предали.

Први том ове студије доноси биографске податке 643 свештенослужитеља (свештеника и ђакона), од турског пописа Браничева, тзв. Браничевског тефтера из 1467. године, до наших дана (оквирно, до краја 2013. године). Други том, који намеравамо да објавимо следеће године, двоструко је обимнији од овога. Комплетирањем истраживачких резултата, сваки активни свештенослужитељ имаће пред собом својеврсни „помјаник“, списак великог броја својих претходника на парохијској њиви Господњој, те ће моћи, служећи Литургију, и њих и своје парохијане и себе самог да узнесе пред Престо Очев, да би нас се Он сетио у Сину своме. Ово штиво истовремено заокружује наше издавачке планове, надовезујући се на едицију „Наши епископи“, која се превасходно тиче живота и дела браничевских архијереја,  као и на библиотеку „Вечност у времену“, која је приоритет давала приказу парохијских активности лаика, народа Божјег. Хтели смо да још једном подсетимо на истину да ниједна евхаристијска служба Цркве (епископска, свештеничка, ђаконска и лаичка) не може постојати без осталих и да само заједно можемо Литургијом зидати Царство Божје.

Протођакон Златко Матић


Публиковање књиге помогла је
Управа за сарадњу с црквама и верским заједницама Владе Републике Србије

CIP - Каталогизација у публикацији
Народна библиотека Србије, Београд

271.222(497.11)-773-726.3:929(031)

ИВАНОВИЋ, Дарко, 1954-
Свештенослужитељи Браничевске епархије: биографски лексикон (свештеници и ђакони): А-Љ / Дарко Ивановић.
- Пожаревац: Епархија браничевска, Одбор за просвету и културу, 2014 (Смедерево: Newpress).
- 224 стр.: илустр.; 21 cm.
- (Библиотека Вечност у времену; књ. 6)

Тираж 500.
- Напомене: стр. 188-217.

ISBN 978-86-87329-38-6

a) Српска православна епархија браничевска (Пожаревац)
- Свештенство
- Лексикони

COBISS.SR-ID 212058124

EAN 9788687329386