RSS Новости:

Беседа митрополита силивријског г. Максима
Три деценије архијерејске службе митр. Игнатија
Циклус богословских предавања „Службе у Цркви“
Васкршња посланица Епископа браничевског, 2024.
Божићна посланица Епископа браничевског, 2023
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XVII (2023)
Промоција издаваштва на 66. Међународном београдском сајму књига, 2023.
Друга књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Прва књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

1.4.2011. | Издаваштво » Вечност у времену

Дарко Ивановић

Трновче

Уводна реч

Дарко Ивановић — „Трновче“ Сваки пут када светлост дана угледа књига, монографија или есеј, који, по природи, припадају области националне историје, ми, богослови и сви људи Цркве, такву књигу дочекујемо са радошћу, али и са извесном дозом сумње. Зашто? Одговор је врло једноставан: деценијама се национална и црквена историја у уџбеницима, али и озбиљним научним истраживањима писала и препричавала, чак и преписивала, шаблонски, схематски, често политички ангажовано, а најчешће неистинито, бледо и беживотно.

Са до сада објављеним истраживањима мр Дарка Ивановића, а посебно са књигом Трновче то није случај. Зато у његовом труду учествује Одбор за просвету и културу Епархије браничевске, зато новије његове књиге које описују живот парохија наше епархије, носе печат и благослов нашег владике, др Игнатија (Мидића). Наш аутор има другачији приступ историји, који му омогућава да остане до краја научник, али и да, истовремено, покаже да уме да чита, анализира и синтетички расуђује и знаке црквене историје, да препознаје централне тачке развоја одређених простора наше средине у оквирима развоја Цркве, црквеног живота, парохије, као израза јединства људи.

Богато илустрована, беспрекорно поткрепљена чињеницама, књига која је пред нама, заиста је садржајно и методолошки заокружена и за све нас веома подстицајна монографија. Подстицајне су поуке ове књиге, јер нас подсећају на истине нашег постојања, које се вековима врти око Цркве, или гравитира ка Цркви, чак и онда када цркве (храма), као конкретног места окупљања живе Цркве, још увек није било. Истине о којима наш аутор говори се из сећања народног, али и из сећања Божијег, не бришу управо зато што постоји заједница, институција изнад свих институција, која је чувар предања и свих вечних истина, а то је Црква. Писати о једном месту, његовим мештанима, њиховим ратовима, победама, историјским поклекнућима (а и тога је било у историји нашег рода и историји овог места), писати, надаље, о тежњи за новим стварањима и обновама, значи приповедати о великој борби за живот, за продужење живота, за победу сећања над заборавом. Монографије овог типа указују на поуку васкрсења, на чињеницу да је живот јачи од смрти, а вечно сећање силније од таме заборава, једино ако се осмисли вером, православним кореном и очувањем онога што су нам предали свети преци наши.

Књига Трновче достојна је сваке похвале са методолошке, научне, историјске, уметничке, културолошке и националне тачке гледишта. То, ипак, не би било довољно да нема оне свепрожимајуће нити целе књиге, која нам поручује: Трновче је преживело олујне ратне и катастрофалне ветрове историје, који су га немилосрдно тукли и терали Трновчане да се склањају са удара близине великог царског пута, да напуштају привремено и своја огњишта, али да никада не напусте завет светог Крштења, који се чува докле год је човек члан црквене заједнице и докле год има место окупљања и дијалога са Богом, тј своју Цркву. Зато је аутор значајан део своје књиге посветио црквеном животу и изградњи цркве у Трновчу, знајући да све сфере живота људи једног места: привреду, социо-политички развој, школство, здравство, спортски живот, једино Црква може да под своје окриље прими, јер има тако широк плашт љубави да може да обухвати све људе једног места, без обзира на све њихове разлике, па чак и упркос њиховим поделама. У поменутом контексту схватамо и изузетно залагање аутора да педантно попише највећи могући број свештенослужитеља милошевачко–трновачке парохије, (одељак „Свештеници“), јер евиденција свештенослужитеља није само део неког општег државног пописа, већ потврда наставка живота, предања и искуства једног црквеног народа.

Посебан, невелики, али потписнику ових уводних речи посебно драг и вредан део књиге, посвећен је Богомољачком покрету, наравно, богомољцима из Трновча, којих је, како сам аутор пише, „највише из фамилија Матића (Александар), Степића итд“. За око 60 година свог постојања на овим просторима, Богомољачки покрет, то посебно истичемо, за разлику од многих других средина, остао је у окриљу Цркве, није се расплинуо, није се протестантизовао, чини нам се, првенствено зато што су се богомољци организовали тако да су им парохијски свештеници, понављам, макар у овим нашим крајевима, бивали и на челу братстава.

Пишући и говорећи о нашим парохијама, о животу наших људи кроз векове, о животу који је уткан у црквену историју, ми се, заправо поучавамо и поучавамо млађе генерације, да је старање о Цркви и нама у Цркви сведочанство о напредовању самог црквеног живота, све до наших дана, првенствено на територији на којој живимо. Тиме налазимо непорециву потврду да је Црква вечни стожер истинске обнове и сведок истине вере да историја има циљ, ка коме Бог води, а човек сарађује у мери препознавања знакова времена. Зато сматрамо да ће читаоци књигу Трновче имати као поузданог и научно веродостојног водича. Посебну радост ће, сигурни смо, ово штиво представљати читаоцима овог места, али и великопланског намесништва и целе Браничевске епархије, која је, вековима преображавала историју света у историју спасења, сведочећи Божије старање верног народа наших крајева о Цркви овог дела Србије.

протођакон Златко Р. Матић
Одбор за просвету и културу
Епархије браничевске


CIP - Каталогизација у публикацији
Народна библиотека Србије, Београд

908(497.11 Трновче)

ИВАНОВИЋ, Дарко, 1954-
Трновче / Дарко Ивановић ; [фотографи Живомир Михајловић, Немања Девић, Милица Ивановић].
- Пожаревац : Епархија браничевска, Одбор за просвету и културу, 2011 (Крагујевац : Графостил).
- 256 стр. : илустр. ; 25 cm. - (#Библиотека #Вечност у времену ; #књ. #3)

Ауторова слика.
- На насл. стр. назив места издавања: Трновче.
- Тираж 1.000.
- Стр. 9-10: Уводна реч / Златко Матић.
- Белешка о аутору: стр. 254.
- Напомене и библиографске референце уз текст.
- Библиографија: стр. 251-253.

ISBN 978-86-87329-06-5

a) Трновче
COBISS.SR-ID 185006348

EAN 9788687329065