RSS Новости:

Васкршња посланица Епископа браничевског, 2022.
Предавање протођакона проф. др Златка Матића „Хришћанство - Црква на Путу ка Царству“
Божићна посланица Епископа браничевског, 2021
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XV (2021)
Друга књига едиције „Саборност — антологијски избор 1995–2020“
У оквиру библиотеке „Приручници“ нова студија епископа Игнатија
Зборник епископа Игнатија „Љубав је темељ спасења“.
Уснуо је у Господу Милета Радојевић
Нова књига аутора Златка Матића „Они од Пута: Предлог сапутничке (син-одалне) еклисиологије“

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

28.2.2014. | Издаваштво » Летопис

Летопис Одбора за просвету и културу Епархије браничевске

Реч уредника и приређивачâ

Летопис ОПК Одбор за просвету и културу Епархије пожаревачко-браничевске (ОПК) наследник је Одбора за веронауку, који је основан 3. новембра 2001, одлуком епископа Игнатија, као пододбор задужен за бригу о просветној и научној делатности на територији ове црквене дијецезе, као тело коме је поверено да прати, негује и развија хришћанску културу ове регије. У првом периоду свог рада, носио је име Одбор за веронауку, све до 1. септембра 2007. године, када је указом епископа пожаревачког и браничевског Игнатија, ово епархијско тело добило тренутни назив, као и благослов да се стара о просветитељској делатности у најширем смислу те речи, те да у спровођењу такве делатности има одређену аутономију унутар ЕУО Епархије браничевске.

Имајући у виду да је живот локалне Цркве као пуне саборне Цркве истинит једино ако подразумева јединство локалне Цркве са осталим Црквама, делатност ОПК је подразумевала и обавезу сарадње са просветно-културним телима осталих локалних Цркава, па је задата делатност овог Одбора, иако установљена на локалном нивоу и првенствено посвећена локалу, подразумевала и утицај који превазилази локалне границе — баш онако као што је и у Цркви оно што је локално уједно и васељенско.

Просветитељска делатност, у смислу ширења напредних цивили­зацијских тековина од човека до човека и од заједнице до заједнице, традиционално је везана за регију у којој странствује Црква Браничева, будући да ова Црква пребива тамо где су били центри родоначелне европске цивилизације (тј. у области која је омеђена Лепенским Виром, Старчевом и Винчом), тамо где су стари Римљани сместили престоницу велике провинције Мезије (Виминацијум), тамо где ће и средњовековни деспоти Србије сместити средиште судбоносне обнове изгубљеног царства (Манасија и Смедерево), тамо где се у модерном добу распламсала варница ослобођења хришћана од османлијског духа. Будући утврђени у уверењу да је једино истинско цивилизовање света оно које се тиче бриге о драгоценом личном третману којим је Бог почаствовао људско биће, и будући на тај начин свесни ширине тог просветног задатка и одговорности коју тај задатак подразумева, изазов с којим смо се у оквиру Одбора морали непрестано суочавати, састојао се у захтеву да се конкретизује и преточи у праксу оно што се уопштено назива службом Цркве у свету: да цивилизује и просвећује, тј. да чини људе царевима свештеницима који царују на земљи (Откр 5, 10) и да свет као Невесту припрема и облачи у свилу чисту и светлу (Откр 19, 7–8).

Одбор за просвету и културу Епархије пожаревачко-браничевске данас подразумева комплексну организованост Цркве Пожаревца и Браничева ради вршења свих просветних и културних активности које спроводи ова црквена дијецеза. Вршећи, дакле, ову службу Цркве у историји, Одбор за просвету и културу, у досадашњем деловању, систематизовао је своје активности у виду просветне, културне и издавачке делатности.

Просветна делатност подразумева све образовно-васпитне активности које свој извор и циљ имају у сабрању Цркве, тј. образовање и васпитање као утврђивање самог Сабрања и утврђивање Сабрања као странствујућег у свету.

Издавачка делатност подразумева објављивање писаног сведочанства вере, у циљу да подсећањем будимо чисти разум, да не заборавимо речи Господње, апостолске и пророчке (2Пт 3, 1–2).

Културна делатност подразумева старање за очување евхаристијског етоса, бригу о изградњи позитивног амбијента за странствовање Цркве у свету, као и активности које имају за циљ да Црква као стварност која није од овог света културолошки утисне у свет печат сведочанства своје вере у Царство Будуће.

Свештеник Зоран Мишковић
Ђакон Игор Димитријевић
Ђакон Радомир Јанковић
Ђакон Иван Весић
Ђакон Дејан Соколов
Ђакон Томислав Пауновић
Ђакон Дејан Лазаров
Ђакон Горан Илић
Милан Р. Симић
Владимир Несторовић
Иван Филиповић
Данијела Клаћ

Протођакон Златко Матић

Погледајте целокупан садржај овог броја.


CIP - Каталогизација у публикацији
Народна библиотека Србије, Београд

271.222(497.11)-773-736"2007/2013"

СРПСКА православна епархија браничевска
(Пожаревац). Одбор за просвету и културу
Летопис Одбора за просвету и културу
Епархије браничевске / [уредник Златко
Матић]. - Пожаревац: Епархија браничевска,
Одбор за просвету и културу, 2014 (Крагујевац
: Графостил). - 140 стр.: илустр.; 23 cm

Тираж 500. - Стр. 8-9: Реч уредника и
приређивача / Зоран Мишковић… [и др.].

ISBN 978-86-87329-29-4

a) Српска православна епархија браничевска
(Пожаревац). Одбор за просвету и културу -
2007-2013
COBISS.SR-ID 205304588

EAN 9788687329294