RSS Новости:

Беседа митрополита силивријског г. Максима
Три деценије архијерејске службе митр. Игнатија
Циклус богословских предавања „Службе у Цркви“
Васкршња посланица Епископа браничевског, 2024.
Божићна посланица Епископа браничевског, 2023
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XVII (2023)
Промоција издаваштва на 66. Међународном београдском сајму књига, 2023.
Друга књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Прва књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

1.4.2011. | Издаваштво » Браничевска лира

Зоран Пантић

Песмарица „Бесмртно пролеће“

Уводна реч

Зоран Пантић — „Бесмртно пролеће“Просветном одбору Епархије браничевске је припала част да у доба општег тријумфа прозних књижевних форми по трећи пут у последњих неколико година објави збирку песама, које из свог духовног искуства неисцрпно излива Зоран Пантић. Наша је радост у томе што говорећи о духовном искуству Зорана Пантића, као извору његове поетске визије, не стрепимо од опасности које вребају из савремених извитоперених форми духовништва и духовности. Писац ове књиге своје продуховљење не пројављује као индивидуалистички налет инспирације, који би се манифестовао у њему као појединцу. У његовој духовности нема места неомесијанизму. Његова духовност не руши Цркву, већ је увтрђује. Указујући на црквено сабрање у структури својих служби, аутор нам на прост начин нуди аутентичан извор хришћанског продуховљења, откривајући, на тај начин, да се хришћанско виђење тајни неизрецивих показује у обличју Цркве.

Имајући за темељ овакву духовност, тј. учешће у Цркви као сабрању Светог Духа, Зоран Пантић је у могућности да оно што у Духу сагледа, сходно јеванђелској „дођи и види“, искаже језиком поезије. У наше време је поезија скрајнута, и означена као непожељан начин изражавања. Данас смо склонији експлицитивности, што нас по себи води прози, која је подложнија манипулисању у складу са савременим технолошким развојем цивилизације. Лакше нам је да се изражавамо речником технике, где је све схватљиво простом разуму, где без много труда можемо примити информације које ће задовољити сваку нашу жељу за сазнањем. Међутим, заборавили смо да је већи део Светог писма написан у форми поезије, него у форми прозе. Мало тога нам је пренето као проста информација. Мало тога нам је дато као чињеница пред којом губимо сваки дашак слободе сазнања. Нисмо ли заборавили да су управо свети оци, од којих смо наследили богословље, оставили своју науку у богослужбеним песмама? Штавише, једини прозни текстови које читамо на богослужењима су старозаветни и апостолски списи, као и синаксар који се појављује само у службама великих празника. Древна Црква је своју науку изразила као песму на самим богослужењима. Потреба за уџбеником из сваке области је продукт одсуства поетског израза који је некад био мера разумевања и неразумевања за сваког хришћанина.

Стога, ову збирку песама нудимо у едицији „Браничевска лира“, пре свега, као сведочанство истините хришћанске духовности, која је изражена у стиху. Нећемо се посебно освртати, овом приликом, на књижевну критику, која би овај опус вероватно сврстала у покрет романтизма, будући да сматрамо да су ове збирке песама јединствени подухвати на пољу црквене поезије нашег времена. Ако је у претходним збиркама Зоран Пантић „додирнуо вечност“, да би потом запојао уз „небеске харфе“, сада нам предлаже учествовање у тајанственој пасхалној смиволици „вечног пролећа“. Кроз искуство Божјег присуства, празника, светитеља из прошлости и садашњости, писац показује да је управо богослужбени ритам Цркве извор хришћанског живота и знања. Божје присуство се очитује на литургијским сабрањима, која чинимо о празницима, као огледалима будућности, где су сабрани светитељи из прошлости и садашњости.

Предајући читаоцима, у жижи пасхалног ишчекивања, ово богатство духовног познања, које је уређено покретом поезије, надамо се да ћемо употпунити издавачку делатност Просветног одбора Епархије браничевске, чији је превасходни циљ рад на даљем духовном узрастању и усавршавању Божјег народа.

Ђакон Томислав Пауновић
Одбор за просвету и културу Епархије пожаревачко-браничевске


CIP - Каталогизација у публикацији
Народна библиотека Србије, Београд

821.163.41-1

ПАНТИЋ, Зоран, 1963-
Бесмртно пролеће / Зоран Пантић. -
Пожаревац : Епархија браничевска, Одбор за просвету и културу,
2011 (Крагујевац : Графостил). - 86 стр. : илустр. ; 23 cm.
- (#Библиотека #Браничевска лира ; #књ. #3)

Ауторова слика. - Тираж 500.
- Стр. 3-4: Уводна реч / Томислав Пауновић.
- [Белешка о аутору]: стр. [88].

ISBN 978-86-87329-15-7

COBISS.SR-ID 182957580

EAN 9788687329157