RSS Новости:

Васкршња посланица Епископа браничевског, 2022.
Предавање протођакона проф. др Златка Матића „Хришћанство - Црква на Путу ка Царству“
Божићна посланица Епископа браничевског, 2021
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XV (2021)
Друга књига едиције „Саборност — антологијски избор 1995–2020“
У оквиру библиотеке „Приручници“ нова студија епископа Игнатија
Зборник епископа Игнатија „Љубав је темељ спасења“.
Уснуо је у Господу Милета Радојевић
Нова књига аутора Златка Матића „Они од Пута: Предлог сапутничке (син-одалне) еклисиологије“

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

16.11.2009. | Издаваштво » Браничевска лира

Зоран Пантић

Песмарица „Небеске харфе“

Слушајући Небеске харфе на земљи
(уводна реч)

Зоран Пантић — „Небеске харфе“Песник који себе види као члана Цркве Христове, ства­рајући свој уметничко дело, треба да за крајњи циљ свог ства­ралаштва постави себи задатак да својим песмама упути чи­таоце на најузвишенији доживљај своје вере и позове их на заједничарење у Светим тајнама, на Свето Причешће. Свето писмо Новог завета преноси нам речи и параболе Христове, којима сазнајемо да је рана Црква постављала два најважнија предуслова онима који су желели да уђу у радост сједињења са Христом. Најпре, требало је да покажу да воле и желе Господа, што су они чинили у Светом крштењу, а затим је било кључно да пројаве и љубав према ближњима, што су радили својим животом у зједници са свом браћом хришћанима.
Нова збирка песама Зорана Пантића, Небеске харфе, испу­њава оно што сматрамо примарном дужношћу песника који је православни хришћанин, тј. у њој од почетка до краја, сваком строфом, аутор позива све своје читаоце да уђу у радост Господа свога и у овом и у будућем веку. Да то не би био само паушални позив, потрудио се наш аутор да покаже која су средства која том циљу воде. Васрслом Христу, Цару славе Будућег века, води љубав према њему, према свим светима који му од памтивека угодише, љубав према онима који нас хране небеском храном (према свештенослужитељима нашег времена и простора), али и љубав према свима са којима смо у Цркви, у школи, у месту становања. Није Пантић заборавио ни врата којима се улази у Цркву — Свето крштење је призив који хучи са Јордана и долази до Мораве и његове Војске и других места у којима он налази, грли и љуби Христа, волећи све оне на које га је сам Господ упутио, а првенствено ђаке, којима већ годинама преноси речи Живота вечног, како кроз школски Катихизис, тако и својим искреним и надахнутим малим химнама љубави.

Опијен Христом („Мирисом небеса, Христом опијени, / У небеску свилу Њиме увијени“), аутор нам поручује да се хук вода Јордана претаче свуда у хришћанском свету у звук црквених звона, те да је потребно очувати ризу спасења коју смо обукли на Крштењу и наставити да живимо као чеда Христова. Зато речи песама из поглавља у којима аутор пева о заповестима Христовим, ишчитавамо као својеврсно тумачење оног другог поменутог предуслова пуног учешћа у Трпези Господњој, које у Јеванђељу по Матеју звучи овако: „Ако, дакле, принесеш дар свој жртвенику, и онде се сетиш да брат твој има нешто против тебе, остави онде дар твој пред жртвеником, и иди те се најпре помири са братом својим, па онда дођи и принеси дар свој“ (Мт 5, 23–24). Тако исто у песмама Зорана Пантића сагледавамо идентификацију љубави према Христу и љубави према ближњима.
Начин на који аутор сагледава своје савременике доказ је да његов призив упућен читаоцима заиста има тежину, јер долази од човека који жели да у ближњему види само лик Христов и да то опише, опева. То је хришћански приступ јер је богоподобан и јер ће бити потврђен када дође Онај који је Зорана надахнуо и коме се Зоран нада и песмама га дозива:

И ево га опет срца познавалац,
Тајанствено стиже, показује правац, (…)
Брже од помисли стиже Обновитељ,
Сваке мучне, страшне, страсти укротитељ,
Посусталом, слабом обе руке пружа,
Ево стиже хитро наднебесна ружа!

Зато и ми можемо поновити оно што се увек открива у Зорановим песмама: Пре или касније стиже се до Христа, а онда даље, напред, у Царство коме неће бити краја!

Ђакон Златко Матић
Одбор за просвету и културу Епархије браничевске


CIP – Каталогизација у публикацији
Народна библиотека Србије, Београд

821.163.41-1

ПАНТИЋ, Зоран, 1963-
Небеске харфе : духовне песме / Зоран Пантић.
- Пожаревац: Епархија браничевска: Одбор за просвету и културу,
2009 (Крагујевац : Графостил). - 108 стр.: илустр.; 23 cm.
- (Библиотека Браничевска лира ; књ. 2)

Тираж 500. - Стр 4-5: Слушајући небеске харфе на земљи : уводна реч / Златко Матић.
- Белешка о аутору: стр. 110.

ISBN 978-86-87329-04-1

COBISS. SR-ID 171075596

EAN 9788687329041