RSS Новости:

Васкршња посланица Епископа браничевског, 2022.
Предавање протођакона проф. др Златка Матића „Хришћанство - Црква на Путу ка Царству“
Божићна посланица Епископа браничевског, 2021
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XV (2021)
Друга књига едиције „Саборност — антологијски избор 1995–2020“
У оквиру библиотеке „Приручници“ нова студија епископа Игнатија
Зборник епископа Игнатија „Љубав је темељ спасења“.
Уснуо је у Господу Милета Радојевић
Нова књига аутора Златка Матића „Они од Пута: Предлог сапутничке (син-одалне) еклисиологије“

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

6.3.2008. | Издаваштво » Браничевска лира

Зоран Пантић

Песмарица „Додир вечности“

Уводна реч

Зоран Пантић — „Додир вечности“Пред нама је друга збирка песама Зорана Пантића, коју нам издавач, Просветни одбор Епархије браничевске, нуди у оквиру своје библиотеке Браничевска лира. Нова књига нама већ познатог аутора, носи карактеристичан наслов — Додир вечности.

Позната је чињеница да сваки уметник бива благословен љубавним додиром Духа Божијег, Духа Светога. Тај чудесни прст Божији, на различите начине у историји уметности именован, долази из предивног и очекиваног будућег света. Поменуту будућу реалност ми, хришћани, једноставно називамо Царство Божије. Бесмртно стање јединства све твари са Богом, једини је узрок и повод да се човек савременог света, али и људско биће свих времена и простора, уопште, усуди и почне да пева. Само та свест, изворно и суштински хришћанска, свест о вечном животу будућег века, оправдава могућност да се у овој долини плача чује реч радости, наде и живота. Зато је свака духовна песма препевана блага вест — препевано Јеванђеље.

Руковођен прстом Божијим, наш аутор нам је понудио свој израз додира вечности, препевано искуство сусрета свог, личног историјског трајања са жељеном вечношћу. Личносно битисање и трајање нашег аутора, несумњиво је црквеног карактера. Зато је његов лични сусрет, а поручује нам да би тако требало да буде и нама, у крајњој инстанци прожет евхаристијским искуством, јер је Литургија благодатни простор сусрета и сједињења са ближњима, са вечношћу, са Богом Оцем, кроз Христа у Духу Светоме.

Све сегменте сусрета, песмама опеваног, сврстали смо редакцијски у седам тема, седам духовних целина јединственог додира вечности. Пратећи комплетан понуђени опус нашег песника, уочили смо седам сфера пројаве остварене наде јединства са Христом у благодатној будућности вечног, Горњег Јерусалима. Зато смо збирку отворили песмама које директно певају Богу, дивном у Тројици. Наставили смо прославом Творца кроз светле Христове празнике. Пратећи, надаље, црквени прокимен, стих, који каже да је диван Бог у светима својим, један сегмент збирке посветили смо сведоцима Христовим — Богородици, апостолима и светитељима. Највећи број песама садржан је у централном делу књиге, којим аутор, као да нам открива тајну своје вере, садржану у само једној речи — молитва. Свестан истине да сав наш труд, подвизи, пост и молитва, али и добра дела, нису сами по себи циљ нашег живота, већ средства која нас воде ка испуњењу сврхе постојања, следећи блок песама посветили смо том благословеном циљу — Литургији и Царству Божијем. Сасвим природно, последњи оквири велике песничке слике коју држимо у рукама, направљени су песмама посвећеним љубави према ближњима. Знајући да је наш аутор посвећен свим својим бићем једној посебној групи ближњих које има уз себе и које несебично воли, својим ученицима, полазницима веронауке, печатирали смо збирку песмама које се управо односе на те ђаке, његове „малене птиће, нежне голубиће“.

Надајући се да ће и ова збирка песама Зорана Пантића бити од духовне користи читаоцима, макар у оној мери у којој је то била претходна његова песмарица, предајемо је у руке верним, али и новим читаоцима, са жељом да и они, заједно са аутором, буду дотакнути истинским, спасоносним додиром вечности, кроз Цркву Христову.

Ђакон Златко Матић
Одбор за просвету и културу Епархије браничевске


CIP - Каталогизација у публикацији
Народна библиотека Србије, Београд

821.163.41-1

ПАНТИЋ, Зоран, 1963-
Додир вечности : духовне песме / Зоран Пантић.
- Пожаревац : Епархија браничевска : Одбор за просвету и културу,
2008 (Београд : Гагапрес). - 127 стр. : илустр. ; 23 cm.
- (Библиотека Браничевска лира ; књ. 1)

Тираж 500. - Стр 4-5 : Уводна реч / Златко Матић

ISBN 978-86-87329-01-0

COBISS.SR-ID 146969868

EAN 9788687329010