RSS Новости:

Промоција Сабраних дела о. Г. Флоровског на Сајму књига 2018.
Протођакон доц. др Златко Матић одржао предавања на МДУ „Ломоносов“ и на НИУ БелГУ.
Прва промоција Сабраних дела о. Георгија Флоровског на српском језику
Резултат конкурса за формирање листе вероучитеља за 2018/2019. г.
Одржан научни богословски скуп у оквиру прославе 200 година освећења манастирске цркве манастира Покајница
Десето епархијско такмичење у познавању Православног катихизиса, 2018.
Изашла из штампе осма свеска часописа „Браничевски весник“ (2017)
Организовање тематског научног богословског скупа, Манастир Покајница, 21. мај 2018.
Организовање међународне научне конференције
Представљање нашег издања на Филозофском факултету у Београду

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

6.3.2008. | Издаваштво » Браничевска лира

Зоран Пантић

Песмарица „Додир вечности“

Уводна реч

Зоран Пантић — „Додир вечности“Пред нама је друга збирка песама Зорана Пантића, коју нам издавач, Просветни одбор Епархије браничевске, нуди у оквиру своје библиотеке Браничевска лира. Нова књига нама већ познатог аутора, носи карактеристичан наслов — Додир вечности.

Позната је чињеница да сваки уметник бива благословен љубавним додиром Духа Божијег, Духа Светога. Тај чудесни прст Божији, на различите начине у историји уметности именован, долази из предивног и очекиваног будућег света. Поменуту будућу реалност ми, хришћани, једноставно називамо Царство Божије. Бесмртно стање јединства све твари са Богом, једини је узрок и повод да се човек савременог света, али и људско биће свих времена и простора, уопште, усуди и почне да пева. Само та свест, изворно и суштински хришћанска, свест о вечном животу будућег века, оправдава могућност да се у овој долини плача чује реч радости, наде и живота. Зато је свака духовна песма препевана блага вест — препевано Јеванђеље.

Руковођен прстом Божијим, наш аутор нам је понудио свој израз додира вечности, препевано искуство сусрета свог, личног историјског трајања са жељеном вечношћу. Личносно битисање и трајање нашег аутора, несумњиво је црквеног карактера. Зато је његов лични сусрет, а поручује нам да би тако требало да буде и нама, у крајњој инстанци прожет евхаристијским искуством, јер је Литургија благодатни простор сусрета и сједињења са ближњима, са вечношћу, са Богом Оцем, кроз Христа у Духу Светоме.

Све сегменте сусрета, песмама опеваног, сврстали смо редакцијски у седам тема, седам духовних целина јединственог додира вечности. Пратећи комплетан понуђени опус нашег песника, уочили смо седам сфера пројаве остварене наде јединства са Христом у благодатној будућности вечног, Горњег Јерусалима. Зато смо збирку отворили песмама које директно певају Богу, дивном у Тројици. Наставили смо прославом Творца кроз светле Христове празнике. Пратећи, надаље, црквени прокимен, стих, који каже да је диван Бог у светима својим, један сегмент збирке посветили смо сведоцима Христовим — Богородици, апостолима и светитељима. Највећи број песама садржан је у централном делу књиге, којим аутор, као да нам открива тајну своје вере, садржану у само једној речи — молитва. Свестан истине да сав наш труд, подвизи, пост и молитва, али и добра дела, нису сами по себи циљ нашег живота, већ средства која нас воде ка испуњењу сврхе постојања, следећи блок песама посветили смо том благословеном циљу — Литургији и Царству Божијем. Сасвим природно, последњи оквири велике песничке слике коју држимо у рукама, направљени су песмама посвећеним љубави према ближњима. Знајући да је наш аутор посвећен свим својим бићем једној посебној групи ближњих које има уз себе и које несебично воли, својим ученицима, полазницима веронауке, печатирали смо збирку песмама које се управо односе на те ђаке, његове „малене птиће, нежне голубиће“.

Надајући се да ће и ова збирка песама Зорана Пантића бити од духовне користи читаоцима, макар у оној мери у којој је то била претходна његова песмарица, предајемо је у руке верним, али и новим читаоцима, са жељом да и они, заједно са аутором, буду дотакнути истинским, спасоносним додиром вечности, кроз Цркву Христову.

Ђакон Златко Матић
Одбор за просвету и културу Епархије браничевске


CIP - Каталогизација у публикацији
Народна библиотека Србије, Београд

821.163.41-1

ПАНТИЋ, Зоран, 1963-
Додир вечности : духовне песме / Зоран Пантић.
- Пожаревац : Епархија браничевска : Одбор за просвету и културу,
2008 (Београд : Гагапрес). - 127 стр. : илустр. ; 23 cm.
- (Библиотека Браничевска лира ; књ. 1)

Тираж 500. - Стр 4-5 : Уводна реч / Златко Матић

ISBN 978-86-87329-01-0

COBISS.SR-ID 146969868

EAN 9788687329010