RSS Новости:

Васкршња посланица Епископа браничевског, 2022.
Предавање протођакона проф. др Златка Матића „Хришћанство - Црква на Путу ка Царству“
Божићна посланица Епископа браничевског, 2021
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XV (2021)
Друга књига едиције „Саборност — антологијски избор 1995–2020“
У оквиру библиотеке „Приручници“ нова студија епископа Игнатија
Зборник епископа Игнатија „Љубав је темељ спасења“.
Уснуо је у Господу Милета Радојевић
Нова књига аутора Златка Матића „Они од Пута: Предлог сапутничке (син-одалне) еклисиологије“

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

16.7.2009. | Издаваштво » Вечност у времену

Мр Дарко Ивановић

Великоорашка Црква и парохија

Уводна реч

Дарко Ивановић — „Великоорашка Црква и парохија“Учењем о Оваплоћењу Сина Божијег, о утеловљењу Божијем и његовом уласку у историју, хришћанство стоји на позицијама спасења које се врши у простору и времену. У свим догађајима спасења (прошлим, садашњим и, првенствено, будућим) учествује се на Евхаристији, на Литургији, коју и народни песник, ставља подједнако и у овај и у будући век, јер службу народа да „поје литурђију“ овог и будућег века, просторно смешта у цркву (храм), грађевину у којој се сабира жива Црква Божија. Због наведених чињеница, историја насеља, села и градова наше земље Србије, добија своје оправдање само ако је, у суштини, она описивање парохије, парохијана и Цркве дотичног насеља.

Управо овакав, богословско-историјски приступ проучавању и описивању, налазимо у новој књизи мр Дарка Ивановића, која, најпре, својим насловом, потврђује нашу тезу неодвојивости дескрипције српског села и његове живе црквене заједнице. Православни теолози непрекидно подсећају историчаре и аналитичаре српског народног духа и етоса, на неопходност превазилажења фактографије и сувог историцизма, позивајући их на труд, подвиг зарањања у дубине душе нашег народа, која је дубоко црквена реалност. Књигом Великоорашка црква и парохија, аутор се поново одазива позиву колега, посленика црквене речи, баш као што је то урадио приликом реализације сличног пројекта о селу и цркви Крњева. Црква је богочовечански организам, што значи да, иако није од овога света, иако се њена суштина налази у будућем Веку, она ипак живи у овом свету, у категоријама простора и времена. То, надаље, значи да се историографско истраживање и описивање парохијског живота у свим његовим сегментима, не врши искључиво зарањањем у прошлост, само обнављајући успомену на историјске чињенице и на околности које су нас довеле до данашњег дана. Не искључиво историјски, али незаобилазно, кад год се ради о догађајима из живота Цркве, реч се даје и историји Цркве. Она није профана историја, црквена историја је историја спасења, не бележење старог, већ догађање нечег новог у свету и времену.

Данас, упознајући црквени живот предака, оваквим изврсним радом, као што је књига коју држимо у рукама, долазимо до објективних закључака о нашем учествовању у животу и празницима Цркве у времену које нам је поверено. Ово, али и свако друго истраживање попут овога, треба да нам послужи као повод за преиспитивање себе самих, да се опет и опет упитамо колико смо ми, данас, истински хришћани, „као и свети преци наши“, који су нам предали чисту веру, Цркву као заједницу и цркву као храм у коме ћемо се окупљати и њих, оце наше, помињати и кроз литургијску молитву их васкрсавати.

Због свог есхатолошког постојања у историји, Црква свако издавање новог штива богословско-историјског карактера, посматра једном антиночном, супротстављеном, формом: са радошћу због тога што је дочекала да се нови синови и кћери интересују за своју црквену историју и сопствену будућност, али и са примесом жалости, што нам Господ, Алфа и Омега историје, још није дошао. Ми, пак, који смо на неки начин допринели појави ове књиге, радујемо се што се на благодатном простору Великог Орашја, поносног старог среског центра, важног насеља Браничевске епархије, вековима узноси(ла) служба Богу и што ће то задуго остати забележено у овој књизи и, првенствено, надамо се, у вечном сећању Божијем.

Ђакон Златко Матић
Одбор за просвету и културу Епархије браничевске


CIP - Каталогизација у публикацији
Народна библиотека Србије, Београд

94(497.11 Велико Орашје)
271.222(497.11)-523.4-9
726.54(497.11)

ИВАНОВИЋ, Дарко, 1954-
Великоорашка црква и парохија / Дарко Ивановић ;
[фотографи Живомир-Жића Михајловић, Милица Ивановић]
Велико Орашје : Месна заједница;
Пожаревац : Епархија браничевска, Одбор за просвету и културу,
2009 (Лапово : Колор-Прес). - 460 стр. : илустр. ; 24 cm
- (Библиотека Вечност у времену ; књ. 1)

Ауторова слика. - Тираж 1.000.
- Стр. 11-12 : Уводна реч / Златко Матић.
- Белешка о аутору : стр. 460.
- Напомене и библиографске референце уз текст.
- Библиографија : стр. 454-459.

ISBN 978-86-87329-02-7 (Епархија)

COBISS.SR-ID 168555532

а) Велико Орашје - Црква Св. Петке

EAN 9788687329027