RSS Новости:

Беседа митрополита силивријског г. Максима
Три деценије архијерејске службе митр. Игнатија
Циклус богословских предавања „Службе у Цркви“
Васкршња посланица Епископа браничевског, 2024.
Божићна посланица Епископа браничевског, 2023
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XVII (2023)
Промоција издаваштва на 66. Међународном београдском сајму књига, 2023.
Друга књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Прва књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

7.4.2009. | Издаваштво » Савремено богословље

Епископ Игнатије (Мидић)

„Сећање на будућност“, друго, допуњено издање

Реч уредника

Догматско богословље у служби Цркве
(Сећање на будућност у библиотеци Савремено богословље)

Игнатије Мидић — „Сећање на будућност“Епископ пожаревачко-браничевски, проф. др Игнатије (Мидић), припада оној групи богослова, која својим опусом изражава нову оријентацију српске православне теолошке мисли током последње две до три деценије ХХ века, настављајући своју мисију и у новом миленијуму. У процесу критичког преиспитивања основних карактеристика поменуте нове богословске оријентације, коју, на нашим духовним просторима, посебно представља и у практичном пастирском и литургијском животу пројављује владика Игнатије, незаобилазни извор постала је његова прва значајна књига објављена на српском језику, веома позната и коментарисана збирка чланака Сећање на будућност.

Потреба за другим издањем поменуте књиге, која је, несумњиво, једна од најчитанијих богословских студија код нас, појавила се врло рано. Нова теолошка истраживања епископа Игнатија, објављена у периоду од 1995. године до данашњих дана, која су своју зрелу артикулацију добила у делу Биће као есхатолошка заједница1, нису битно утицала на став да треба обновити издање књиге коју представљамо и која се заиста показала „изазовном и подстицајном“, као што је то наговестио о. Радован Биговић у предговору првом издању. Излазећи у сусрет тим жељама, узимајући првенствено у обзир озбиљну научну потребу за лакшим праћењем развојног пута новије српске теологије и богословске рефлексије самог аутора, чланови Одбора за просвету и културу Епархије браничевске одлучили су да читаоцима понуде друго, допуњено издање књиге Сећање на будућност.

Избегавајући класично представљање књиге, посебно због тога што поново објављујемо и предговор проф. Биговића и нови текст владике Игнатија, којим он појашњава избор наслова студије, у својству уредника библиотеке Савремено богословље, користимо прилику да у форми опште уводне речи подвучемо само један аспекат ове књиге, који је чини посебном и још увек актуелном у нашем црквеном животу. Прожимајућа специфична одлика ове збирке студија и уочив кохезивни фактор свих прилога књиге коју нудимо скоро петнаест година након првог издања, јесте смештање свих богословских истраживања у контекст служења Цркви. Теологија је служење Цркви. Нема богословствовања које би било себи циљ, нема завршених, општеобавезних и недодиривих истина, нити догмата „по себи“. Вишегодишње искуство учитељске службе у Цркви и на Богословском факултету, пројављује се код нашег аутора јасно изражено у његовом разумевању и представљању догме и догмата као доживљених објава есхатолошких истина егзистенцијалног карактера. Богословље владике Игнатија је до краја верно овој сотириолошкој (онтолошкој) перспективи православне догматике, јер је еклисиолошка природа истине, претпоставка како доношења, тако и тумачења догмата Цркве Христове. Ходећи стазама светоотачког саборног искуства, владика Игнатије испуњава заповест коју је свим богословима поставио свети Григорије Богослов, позивајући нас: „Умујмо унутар својих граница, а не у Египту и Асирији“. У оквирима Свете Земље, Горњег Јерусалима, Цркве, богослов треба да налази извор тумачења и реинтерпретирања догмата, ради живота евхаристијске заједнице којој је он поверен, а која је једина нада човеку, светлост свету и со земљи.

Покушај да савременог хришћанина пробуди за теологију која се тиче његовог живота и вечног бића, да га подсети да се Црква бави онтологијом или престаје да буде Црква, чини књигу Сећање на будућност интересантном и поучном данас, када је бављење догматиком препуштено искључиво „стручњацима“ и када се богословствовање своди на бледо копирање ставова православном Предању страног догматизма, морализма или национализма. Исте ове разлоге наводи и потписник ових редова, објашњавајући зашто је нашао за сходно да преузме ризик објављивања другог издања ове књиге и уврсти је у едицију која носи тако одговоран и изазован назив, као што је Савремено богословље.

1 Мидић, Игнатије, Биће као есхатолошка заједница, Одбор за просвету и културу Епархије браничевске, Пожаревац 2008.

Ђакон Златко Матић


CIP – Каталогизација у публикацији
Народна библиотека Србије, Београд

271.2-1
271.2-72-1
012 Мидић И.

МИДИЋ, Игнатије, 1954–
Сећање на будућност / епископ пожаревачко-браничевски Игнатије (Мидић). - 2., допуњено изд.
- Пожаревац: Епархија браничевска, Одбор за просвету и културу,
2009 (Крагујевац: Графостил). - XXIII, 223 стр.; 21 cm.
- (Библиотека Савремено богословље; књ. 2)

Тираж 1.000.
- Стр. VII-IX: Догматско богословље у служби Цркве / Златко Матић.
- Стр. XV-XXIII: Вечност у времену / Радован Биговић.
- Напомене и библиографске референце уз текст.
- Извод из библиографије епископа Игнатија: стр. [227-231].

ISBN 978-86-87329-03-4

COBISS.SR-ID 157848076

а) Православна теологија b) Православна еклисиологија

EAN 9788687329034