RSS Новости:

Беседа митрополита силивријског г. Максима
Три деценије архијерејске службе митр. Игнатија
Циклус богословских предавања „Службе у Цркви“
Васкршња посланица Епископа браничевског, 2024.
Божићна посланица Епископа браничевског, 2023
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XVII (2023)
Промоција издаваштва на 66. Међународном београдском сајму књига, 2023.
Друга књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Прва књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

26.2.2013. | Издаваштво » Наши епископи

Епископ Хризостом

Тихи глас

Реч уредника: Тихи глас пророка Божјег

Епископ Хризостом — „Тихи глас“

Код нас у Србији домаћице увече затрпају ватру на огњишту. Неупућени изјутра види на огњишту само гомилу пепела, али када се тај пепео разгрне, наиђе се на румени и врели жар и довољно је ставити само неколико гранчица па да ватра поново запламса. Чини ми се да тако стоји ствар и са вером у души нашег народа. […] Није се, дакле, угасила вера у срцу овога народа него је још жива и задивљујућа и лепа.

Наведене речи владике Хризостома, које је изговорио пре равно 60 година, поводом васпостављања литургијског живота у манастиру Горњаку, у коме се „због ратних прилика није служило десетак година“, описују нам непоколебиви животни став и неугасиву наду једног православног епископа у постојаност живе вере хришћанског рода благодатног простора Браничевске Цркве. Почетне сумње и „жалост да је овај крај за веру и Цркву сасвим изгубљен“ распршиле су се захваљујући труду, литургијској активности и златоустом тихом гласу архипастира пожаревачко–браничевског.

Жеља да се збирка беседа владике Хризостома поново (по четврти пут, а трећи у издању Браничевске епархије) објави, посебно се осећала последњих неколико година, током којих су се верни људи наше, али и многих других дијецеза, јављали члановима Одбора за просвету и културу Епархије браничевске и тражили ново издање овог дела, које се „више не може наћи ни у антикварницама“, како је писао покојни владика Сава шумадијски у предговору трећем (синодском) издању Тихог гласа. Тој жељи излазимо у сусрет, уз благослов нашег владике Игнатија, који је лично и упорно подстицао реализацију ове идеје, па објављујемо ову познату књигу у новом издавачком руху, у техничком погледу саображену првом издању збирке беседа и чланака, из 1986. године, а у оквиру новопокренуте Библиотеке „Наши епископи“. Надамо се да ће и овог пута „радост свих оних који знају да се добро радују, а посебно поштовалаца епископа Хризостома“, бити неизмерна.

Циљ нам је да ово наше издање, као и сва остала, помогне разгоревању евхаристијски потврђене вере нашег народа, за коју сви епископи браничевски пророчким тихим гласом тврде да је „још жива и задивљујућа и лепа“, јер се, ипак, „далеко више нашег света у овим критичним годинама определило за веру, него што се очекивало. Ипак је Свети Сава дубље усадио хришћанску веру у душу нашег народа него што се мислило“. У Христу уснули владика Хризостом је ову књигу објавио са истим циљем, јер каже: „У тим својим беседама желео сам да укажем на Спаситељеву радосну – јеванђелску вест…“ Та вест се сажима у поруци васкрсења, којом пуноћа Цркве у Браничеву поздравља све који су нам очували и предали неокрњеном литургијску заједницу, а посебно своје епископе:

Христос васкрсе!

уредник
протођакон Златко Матић


CIP - Каталогизација у публикацији
Народна библиотека Србије, Београд

271.2-475.5
271.2-299.4

ВОЈИНОВИЋ, Хризостом, 1911-1989
Тихи глас : беседе и чланци / епископ
Хризостом. - 4. изд. - Пожаревац : Епархија
браничевска, Одбор за просвету и културу,
2013 (Крагујевац : Графостил). - 315 стр. :
илустр. ; 20 cm. - (Наши епископи ; #књ.
#1)

Ауторове слике. - Тираж 1.000. - Стр. 9-10:
Тихи глас пророка Божјег / Златко Матић. -
Белешка о писцу: стр. 312-313.

ISBN 978-86-87329-20-1

COBISS.SR-ID 196555788

EAN 9788687329201