RSS Новости:

Васкршња посланица Епископа браничевског, 2022.
Предавање протођакона проф. др Златка Матића „Хришћанство - Црква на Путу ка Царству“
Божићна посланица Епископа браничевског, 2021
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XV (2021)
Друга књига едиције „Саборност — антологијски избор 1995–2020“
У оквиру библиотеке „Приручници“ нова студија епископа Игнатија
Зборник епископа Игнатија „Љубав је темељ спасења“.
Уснуо је у Господу Милета Радојевић
Нова књига аутора Златка Матића „Они од Пута: Предлог сапутничке (син-одалне) еклисиологије“

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

26.2.2013. | Издаваштво » Наши епископи

Епископ Хризостом

Тихи глас

Реч уредника: Тихи глас пророка Божјег

Епископ Хризостом — „Тихи глас“

Код нас у Србији домаћице увече затрпају ватру на огњишту. Неупућени изјутра види на огњишту само гомилу пепела, али када се тај пепео разгрне, наиђе се на румени и врели жар и довољно је ставити само неколико гранчица па да ватра поново запламса. Чини ми се да тако стоји ствар и са вером у души нашег народа. […] Није се, дакле, угасила вера у срцу овога народа него је још жива и задивљујућа и лепа.

Наведене речи владике Хризостома, које је изговорио пре равно 60 година, поводом васпостављања литургијског живота у манастиру Горњаку, у коме се „због ратних прилика није служило десетак година“, описују нам непоколебиви животни став и неугасиву наду једног православног епископа у постојаност живе вере хришћанског рода благодатног простора Браничевске Цркве. Почетне сумње и „жалост да је овај крај за веру и Цркву сасвим изгубљен“ распршиле су се захваљујући труду, литургијској активности и златоустом тихом гласу архипастира пожаревачко–браничевског.

Жеља да се збирка беседа владике Хризостома поново (по четврти пут, а трећи у издању Браничевске епархије) објави, посебно се осећала последњих неколико година, током којих су се верни људи наше, али и многих других дијецеза, јављали члановима Одбора за просвету и културу Епархије браничевске и тражили ново издање овог дела, које се „више не може наћи ни у антикварницама“, како је писао покојни владика Сава шумадијски у предговору трећем (синодском) издању Тихог гласа. Тој жељи излазимо у сусрет, уз благослов нашег владике Игнатија, који је лично и упорно подстицао реализацију ове идеје, па објављујемо ову познату књигу у новом издавачком руху, у техничком погледу саображену првом издању збирке беседа и чланака, из 1986. године, а у оквиру новопокренуте Библиотеке „Наши епископи“. Надамо се да ће и овог пута „радост свих оних који знају да се добро радују, а посебно поштовалаца епископа Хризостома“, бити неизмерна.

Циљ нам је да ово наше издање, као и сва остала, помогне разгоревању евхаристијски потврђене вере нашег народа, за коју сви епископи браничевски пророчким тихим гласом тврде да је „још жива и задивљујућа и лепа“, јер се, ипак, „далеко више нашег света у овим критичним годинама определило за веру, него што се очекивало. Ипак је Свети Сава дубље усадио хришћанску веру у душу нашег народа него што се мислило“. У Христу уснули владика Хризостом је ову књигу објавио са истим циљем, јер каже: „У тим својим беседама желео сам да укажем на Спаситељеву радосну – јеванђелску вест…“ Та вест се сажима у поруци васкрсења, којом пуноћа Цркве у Браничеву поздравља све који су нам очували и предали неокрњеном литургијску заједницу, а посебно своје епископе:

Христос васкрсе!

уредник
протођакон Златко Матић


CIP - Каталогизација у публикацији
Народна библиотека Србије, Београд

271.2-475.5
271.2-299.4

ВОЈИНОВИЋ, Хризостом, 1911-1989
Тихи глас : беседе и чланци / епископ
Хризостом. - 4. изд. - Пожаревац : Епархија
браничевска, Одбор за просвету и културу,
2013 (Крагујевац : Графостил). - 315 стр. :
илустр. ; 20 cm. - (Наши епископи ; #књ.
#1)

Ауторове слике. - Тираж 1.000. - Стр. 9-10:
Тихи глас пророка Божјег / Златко Матић. -
Белешка о писцу: стр. 312-313.

ISBN 978-86-87329-20-1

COBISS.SR-ID 196555788

EAN 9788687329201