RSS Новости:

Други Свето­николајевски дани у част и сећање на Митрополита пергамског г. Јована (Зизијуласа)
Васкршња посланица Епископа браничевског, 2023.
У продаји је ЧЕТВРТО КОЛО сабраних дела о. Георгија Флоровског
Предавање протођакона проф. др Златка Матића у Старој Цркви у Крагујевцу
Радио „Златоусти“: Разговор са протођ. Златком о блаженопочившем митр. Јовану
Уснуо је у Господу митрополит пергамски Јован (Зизијулас)
Божићна посланица Епископа браничевског, 2022
Најновији број часописа „Саборност“ XVI (2022)
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Васкршња посланица Епископа браничевског, 2022.

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

19.4.2013. | Издаваштво » Филозофско-теолошка библиотека

Давор Џалто

Res Publica — изабране студије и есеји

Културологија и теологија Res Publica
Поводом нове књиге др Давора Џалта

Давор Џалто — „Res Publica“

У заједничком издавачком подухвату Епархије браничевске и богословског друштва Отачник објављена је нова књига професора Давора Џалта. Аутор је добро познат академској и широј јавности, како по својим књигама и чланцима, тако и по многобројним јавним наступима, у земљи и иностранству, у којима се поред уско-стручних тема бави и ширим друштвеним питањима.

Књига RES PUBLICA обухвата  шеснаест  чланака који обрађују различите аспекте „јавне ствари“, као и педесет пратећих илустрација. У књизи су многа питања постављена храбро али и одмерено и утемељено.

У првом делу, (Res) Publica, аутор се бави пре свега актуелним друштвеним и политичким питањима, која сагледава из православне перспективе. У проблематику ове врсте нас уводи текст „Пораз образовања у дигиталном добу?“ у коме аутор разматра савремену кризу образовања и образовних система, проблематизући њихов смисао. Он закључује како је добро образовање (уместо оног естрадног) неопходно не само за лични развој већ и за развој друштва, очување и унапређење демократије. Текстови који следе, „Криза демократије?“, „Савест нашег времена: Ноам Чомски“ и „Quo Vadis Europa?“ се природно надовезују на проблеме отворене у уводној студији. Аутор у наставку такође посвећује пажњу „Верском и националном идентитету у контексту европских интеграција“ и концепту „толеранције“. Он такође отвара до сада ретко отварано питање о „Православној цркви и друштвеном развоју“. У тој, по многочему оригиналној студији, аутор се бави економским моделима и друштвеним развојем из перспективе православне теологије.

У другом делу, Res (Publica), аутор у фокус својих разматрања ставља однос хришћанства и савремене културе. Аутор преиспитује начин на који одређени наративи постају део „mainstream” историјских прича, указујући при томе на имплицитне идеолошке и политичке поруке које се често саопштавају кроз, наизглед „неутралне“ културне садржаје. У текстовима „Неопходне слике: mass madia и царство пролазног“ и „Лепота ће уништити свет?“ аутор преиспитује савремене, мултимедијалне и интерактивне слике (од телевизије до интернета и виртуелних „друштвених мрежа“) указујући на њихову атрактивност и способност да атомизују заједницу, затварајући човека у хипер индивидуализовани свет. Овоме аутор супротставља хришћанско схватање човека као личности, и хришћанско схватање „екстатичке“ лепоте и њеног смисла. Овим изванредним студијама се прикључује и рад „Ка основним теолошко-теоријским претпоставкама савремене православне архитектуре“. У њему аутор даје преглед не само историјског развоја хришћанске архитектуре, већ и њене теолошке основе. На основу хришћанског начина сећања, аутор указује на „есхатолошки“ критеријум који треба имати у виду при изградњи нових православних храмова. Он тиме одбацује „лош конзервативизам“, у коме не види хришћански однос према прошлости, и залаже се за слободан и одговоран приступ градњи савремених православних храмова, указујући при том на кључне факторе које треба узети у обзир.

Блаженопочивши о. Радован Биговић је једном приликом изнео оцену по којој је проф. Џалто „целовит интелектуалац“ и „један од најобразованијих људи“ које има данашња Србија. Ова књига може само да посведочи томе у прилог. Његова интелектуална радозналост, непрекидно ангажовање у сфери уметности, религије и образовања, његови контакти са неким од најистакнутијих стручњака и интелектуалца у свету, доносе један сасвим нов и свеж приступ у наше културне и академске кругове. Он нас подстиче да на оригиналан, отворен али и темељан и избалансиран начин приступамо вери, савременом друштву и култури.

проф. Војин Миливојевић


CIP - Каталогизација у публикацији
Народна библиотека Србије, Београд

271.2-67
130.2

ЏАЛТО, Давор, 1980-
Res Publica : изабране студије и есеји /
Давор Џалто. - Пожаревац : Епархија
браничевска, Одбор за просвету и културу ;
Београд : #Богословско друштво #Отачник, 2013
(Крагујевац : Графостил). - 190 стр. : илустр.
; 20 cm. - (#Библиотека #Филозовско-теолошка
библиотека ; #књ. #1)

Тираж 300.
- Др Давор Џалто (1980 Травник): стр. 190.
- Напомене и бибилиографске референце уз текст.
- Summary.

ISBN 978-86-87329-22-5 (Епархија)

COBISS.SR-ID 197789196

EAN 9788687329225