RSS Новости:

Беседа митрополита силивријског г. Максима
Три деценије архијерејске службе митр. Игнатија
Циклус богословских предавања „Службе у Цркви“
Васкршња посланица Епископа браничевског, 2024.
Божићна посланица Епископа браничевског, 2023
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XVII (2023)
Промоција издаваштва на 66. Међународном београдском сајму књига, 2023.
Друга књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Прва књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

19.4.2013. | Издаваштво » Филозофско-теолошка библиотека

Давор Џалто

Res Publica — изабране студије и есеји

Културологија и теологија Res Publica
Поводом нове књиге др Давора Џалта

Давор Џалто — „Res Publica“

У заједничком издавачком подухвату Епархије браничевске и богословског друштва Отачник објављена је нова књига професора Давора Џалта. Аутор је добро познат академској и широј јавности, како по својим књигама и чланцима, тако и по многобројним јавним наступима, у земљи и иностранству, у којима се поред уско-стручних тема бави и ширим друштвеним питањима.

Књига RES PUBLICA обухвата  шеснаест  чланака који обрађују различите аспекте „јавне ствари“, као и педесет пратећих илустрација. У књизи су многа питања постављена храбро али и одмерено и утемељено.

У првом делу, (Res) Publica, аутор се бави пре свега актуелним друштвеним и политичким питањима, која сагледава из православне перспективе. У проблематику ове врсте нас уводи текст „Пораз образовања у дигиталном добу?“ у коме аутор разматра савремену кризу образовања и образовних система, проблематизући њихов смисао. Он закључује како је добро образовање (уместо оног естрадног) неопходно не само за лични развој већ и за развој друштва, очување и унапређење демократије. Текстови који следе, „Криза демократије?“, „Савест нашег времена: Ноам Чомски“ и „Quo Vadis Europa?“ се природно надовезују на проблеме отворене у уводној студији. Аутор у наставку такође посвећује пажњу „Верском и националном идентитету у контексту европских интеграција“ и концепту „толеранције“. Он такође отвара до сада ретко отварано питање о „Православној цркви и друштвеном развоју“. У тој, по многочему оригиналној студији, аутор се бави економским моделима и друштвеним развојем из перспективе православне теологије.

У другом делу, Res (Publica), аутор у фокус својих разматрања ставља однос хришћанства и савремене културе. Аутор преиспитује начин на који одређени наративи постају део „mainstream” историјских прича, указујући при томе на имплицитне идеолошке и политичке поруке које се често саопштавају кроз, наизглед „неутралне“ културне садржаје. У текстовима „Неопходне слике: mass madia и царство пролазног“ и „Лепота ће уништити свет?“ аутор преиспитује савремене, мултимедијалне и интерактивне слике (од телевизије до интернета и виртуелних „друштвених мрежа“) указујући на њихову атрактивност и способност да атомизују заједницу, затварајући човека у хипер индивидуализовани свет. Овоме аутор супротставља хришћанско схватање човека као личности, и хришћанско схватање „екстатичке“ лепоте и њеног смисла. Овим изванредним студијама се прикључује и рад „Ка основним теолошко-теоријским претпоставкама савремене православне архитектуре“. У њему аутор даје преглед не само историјског развоја хришћанске архитектуре, већ и њене теолошке основе. На основу хришћанског начина сећања, аутор указује на „есхатолошки“ критеријум који треба имати у виду при изградњи нових православних храмова. Он тиме одбацује „лош конзервативизам“, у коме не види хришћански однос према прошлости, и залаже се за слободан и одговоран приступ градњи савремених православних храмова, указујући при том на кључне факторе које треба узети у обзир.

Блаженопочивши о. Радован Биговић је једном приликом изнео оцену по којој је проф. Џалто „целовит интелектуалац“ и „један од најобразованијих људи“ које има данашња Србија. Ова књига може само да посведочи томе у прилог. Његова интелектуална радозналост, непрекидно ангажовање у сфери уметности, религије и образовања, његови контакти са неким од најистакнутијих стручњака и интелектуалца у свету, доносе један сасвим нов и свеж приступ у наше културне и академске кругове. Он нас подстиче да на оригиналан, отворен али и темељан и избалансиран начин приступамо вери, савременом друштву и култури.

проф. Војин Миливојевић


CIP - Каталогизација у публикацији
Народна библиотека Србије, Београд

271.2-67
130.2

ЏАЛТО, Давор, 1980-
Res Publica : изабране студије и есеји /
Давор Џалто. - Пожаревац : Епархија
браничевска, Одбор за просвету и културу ;
Београд : #Богословско друштво #Отачник, 2013
(Крагујевац : Графостил). - 190 стр. : илустр.
; 20 cm. - (#Библиотека #Филозовско-теолошка
библиотека ; #књ. #1)

Тираж 300.
- Др Давор Џалто (1980 Травник): стр. 190.
- Напомене и бибилиографске референце уз текст.
- Summary.

ISBN 978-86-87329-22-5 (Епархија)

COBISS.SR-ID 197789196

EAN 9788687329225