RSS Новости:

Беседа митрополита силивријског г. Максима
Три деценије архијерејске службе митр. Игнатија
Циклус богословских предавања „Службе у Цркви“
Васкршња посланица Епископа браничевског, 2024.
Божићна посланица Епископа браничевског, 2023
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XVII (2023)
Промоција издаваштва на 66. Међународном београдском сајму књига, 2023.
Друга књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Прва књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

8.7.2010. | Издаваштво » Вечност у времену

Сања Николић

Црква Св. Вазнесења Господњег у Кучеву

Сања Николић — „Црква Св. Вазнесења Господњег у Кучеву“У основи хришћанског поимања историје и свих јубилеја налази се антиномично црквено прихватање времена и простора, она богочовечанска дијалектика у разумевању догађаја у којима учествујемо са радошћу, због што смо баш ми изабрана генерација прославе, али увек и са дозом туге зато што ток историје још увек није преображен Христовим доласком. Желећи да у свему видимо дејство прста Божјег и припрему за дочек Месије, ми хришћани описујемо историјске догађаје, реалности и личности, првенствено разлучујући у њима знаке историје спасења, знамења Божијег уплива у наш свет и наше одговоре на изазов слободе којом нас је Бог почаствовао.

Оно пак што се, од мноштва таквих знамења крај нашег историјског пута, чува у памћењу и генерацијски преноси, у највећем броју случајева, бар када је у питању традиција нашег народа, везано је за православни израз хришћанства и за православну Цркву Христову. Неуспели покушај друге половине 20. века, пропала жеља да се прекине поменуто освештано предање, само је изузетак који потврђује правило да Црква јесте чувар историјског наслеђа, да је она та ризницаеклисијалног, светог Предања, али и прихваћене народне традиције. Када ову истину повежемо са оном општепознатом чињеницом да наш народ истоветно именује и Цркву као заједницу верних и место где се та заједница окупља (црква=храм), постаје јасно зашто је опис и очување цркава одувек представљало важан сегмент бриге прегалаца различитих домена људског духа (теолога, филозофа, етнолога и, свакако, историчара).

Књига Црква светог Вазнесења Господњег у Кучеву, аутора теолога Сање Николић, јесте један такав покушај извлачења битних елемената наше заједничке баштине из руку суровог, смртног зуба времена и индивидуализоване прошлости, ради нашег „данас“. Ипак, ако пођемо само један црквени корак даље, схватићемо да у православном етосу данас постоји ради сутра, ради будућности и блажене наде вечног постојања. Црква у Кучеву била је и остала место где су верни овог дела Србије, заједно са својим свештенослужитељима (паросима и ђаконима), сводили небо на земљу и освештавали поверено им време и простор, узводећи смртно у бесмртност. Свака црква, па и стара кучевачка, постоји ради служења Литургије и свих свештенорадњи које ка њој, ка Литургији воде. Верујемо да је то навело аутора да нам веома аргументовано представи и домаћине ове цркве, тј свештенике, старешине и руководитеље пастве, који су ту, у Цркви, тешили, бодрили и припремали своје верне да достојно прихвате изазове историјских околности које су се мењале великом брзином. Ни овај градић, ни његова богомоља нису могли да остану изван великих политичких промена и дешавања. Напротив, житељи Кучева и најближе околине често су били претече или сведоци великих и битних догађаја наших простора, носећи на својим плећима сурове последице бурних друштвено-политичких и социјално-економских промена. Најтеже године, готово увек ратне, тешко су погађале управо свештенике, највише током 1941. године. Документа, која нам аутор у књизи представља, и која се по први пут публикују, осветљавају те моменте историје наше Цркве и сведоче о прогањању свештеника, систематском комунистичком насиљу над црквеним служитељима и решеношћу бандита, чија имена још носе неке улице и школе у нашим крајевима, да угасе литургијски живот овог дела наше Епархије.

Цркву као есхатолошку заједницу и цркву (храм) где се заједничарење са вечношћу пројављује, ни врата адова не могу надвладати, а камоли облаци који се заборављају трен након проласка олује. Они су прошли, у заборав отишли, а црква у Кучеву је остала да сведочи истину Вазнесења Господњег и вазнесења нашег, живота у загрљају Божјем у који се кроз Цркву и у Цркви улази.

Сваки пут када у рукама држимо књигу која говори о историји Цркве, схватамо да је старање о очувању сећања и памћења увек брига за потврђивање наставка живота, предања и искуства једног црквеног народа, без обзира на историјске проблеме, који су неминовни и незаобилазни. Ова књига, уз то, сведочи о напредовању управо тог црквеног живота, све до наших дана, првенствено на територији наше, Браничевске епархије, непорециво потврђујући да је Црква вечни стожер истинске обнове и сведок истине вере да историја има циљ, ка коме Бог води, а човек сарађује у мери препознавања знакова историје и времена.

Ђакон Златко Матић
секретар Одбора за просвету и културу Пожаревачко-браничевске епархије


CIP - Каталогизација у публикацији
Народна библиотека Србије, Београд

271.222(497.11)-523.4-9"1898/2010"
726.54(497.11"1898/2010"
94(497.11 Кучево)

НИКОЛИЋ, Сања, 1954-
Црква Св. Вазнесења Господњег у Кучеву / Сања Николић.
- Пожаревац : Епархија браничевска, Одбор за просвету и културу ;
Кучево : Српска православна црквена општина,
2010 (Крагујевац : Графостил). - 191 стр. : илустр. ; 25 cm
- (Библиотека Вечност у времену ; књ. 1)

Тираж 1.000.
- Стр. 7: Поводом стогодишњице од освећења црква Светог Вазнесења Господњег у Кучеву / Споменко Жарић.
- Стр. 8-9: Уводна реч / Златко Матић.
- Напомене и библиографске референце уз текст.
- Библиографија: стр. 187-189.
- Резимеи на разним језицима.

ISBN 978-86-87329-11-9 (Епархија)

a) Кучево - Црква Св. Вазнесења Господњег - 1898-2010

COBISS.SR-ID 176997132

EAN 9788687329119