RSS Новости:

Божићна посланица Епископа браничевског, 2023
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XVII (2023)
Промоција издаваштва на 66. Међународном београдском сајму књига, 2023.
Друга књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Прва књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања у помен м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања м. Јована (Зизијуласа) са симпосиона у Пожаревцу
Други Свето­николајевски дани у част и сећање на Митрополита пергамског г. Јована (Зизијуласа)
У продаји је ЧЕТВРТО КОЛО сабраних дела о. Георгија Флоровског

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

1.2.2018. | Издаваштво » Промоције

Вероучитељ Владимир Несторовић

Промоција зборника „Религија у савременом друштву“, Пожаревац, 2018.

Промоција - Религија у савременом друштву, Пожаревац, фебруар 2018.

У организацији Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ у Пожаревцу, у четвртак, 1. фебруара 2018. године, у сали Библиотеке, одржана је промоција зборника Религија у савременом друштву, у издању Института друштвених наука и Одбора за просвету и културу Епархије браничевске. О зборнику радова са Међународне научне конференције одржане 19. и 20. маја 2017. године на Сребрном језеру под називом „Религија и Црква у духовним и социо-политичким променама савременог света“ говорили су уредници зборника социолог др Мирко Благојевић и протођакон др Златко Матић.

На почетку, др Мирко Благојевић поздравивши публику и захваливши се Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ на сарадњи и промоцији зборника, публици је представио тематску поделу зборника. Представљајући сваки рад и аутора појединачно уредник је истакао да је међу учесницима Конференције било како старијих и искуснијих тако и младих који тек треба да се афирмишу у науци. Др Мирко Благојевић је посебно нагласио да је било учесника и из иностранства, најпре из земаља бивше Југославије, потом из Русије и Данске. На крају, др Мирко је са задовољством најавио и пету конференцију на тему религије и друштва, која ће се организовати у мају текуће године такође на Сребрном језеру.

Промоција - Религија у савременом друштву, Пожаревац, фебруар 2018.

Затим се присутнима обратио протођакон др Златко Матић. У свом говору протођакон је извршио својеврсну филозофско-теолошку анализу феномена савремене духовности и покушао да, у основним назнакама, представи могући конструктивни одговор Православне Цркве (православног богословља) на изазов једног таквог концепта. Понудио је на даље промишљање став да је савремена плуралистичка духовност, иако изражено индивидуалистичка и анти-традиционална, садржински еклектичка, а пројавно – конзумеристичка, ипак позитивна провокација Цркви, која је дужна да снагом послања страдалног Христа, хронос овог духовног изазова преобрати у kairòs (погодно време, згодну прилику) одговора, који би се кретао у смеру преображавајућег инкорпорирања поменутих предиспозиција савремене духовности на прогресиван, а не, као до сада, агресиван или регресиван начин.

Говорник је своје мало предавање поделио у неколико целина. Након представљања основних одлика данашње духовности и критичког социолошког приступа таквом стању, извршио је упоредну анализу савремене и православне духовности. Потом је понудио одговор на питање које су шансе Цркве у таквом духовном стању света, да би на крају извео теолошки закључак којим би се досадашње агресивне и регресивне платформе, замениле прогресивном парадигмом односа Цркве према овим, у њеној историји, невиђеним изазовима њеном бићу и мисији.

Након промоције, уследила је жива дискусија.

Религија у савременом друштву